Dezinfekcija stambenih i poslovnih prostora kao preventiva sirenja virusa

Dezinfekcija stambenih i poslovnih prostora kao preventiva sirenja virusa

Najnovija studija kaže da korona virus može da opstane na površini kao što je metal, staklo ili plastika, čak i do 9 dana

Kada su naučnici analizirali viruse koji su slični korona virus kao što su SARS, MERS i ljdski korona virus (Hcov) pronašli su da ovakvi tipovi virusa mogu da prežive i do 9 dana na površinama kao što su metal, staklo i plastika.

Još određenije, ovi virusi mogu da budu zarazni na ovakvim površinama u periodu od dva sata pa čak i do devet dana.

Temperatura između 30 i 40 stepeni smanjuje infektivnost virusa, a zanimljivo je da korona virus nije mogao biti uklonjen uobičajnim sredstvima za čišćenje kuće, već je samo izbeljivač uspeo da uništi virus.

Nalozene su stroge I pojacane mere higijene javnih prostora, a narocito zdravstvenih ustanova,vrtica,gradskih uprava I sportskih dvorana gde je veci priliv sugradjana radi obavljanja odredjenih usluga. Ove aktivnosti su u skladu sa odlukama u vezi sa preduzimanjem preventivnih mera zbog pojave korona virusa. Preporuke o merama javne higijene takodje su izdate i za ugostiteljske objekte, tržne centre, te hotele i hostele u gradu

U svetlu skorasnjih desavanja,najvaznije je ponasati se odgovorno I pridrzavati se svih uputstava o prevenciji I sprecavanju sirenja zaraze,a posebno obratiti paznju na sterilizaciju I dezinfekciju prostora u kojima se boravi.

Dezinfekciju bi I inace trebalo redovno sprovoditi u javnim objektima ili prostorima u kojima boravi više ljudi kao što su bolnice i ostale zdravstvene ustanove, objekti za pripremanje hrane (kuhinje, restorani), za proizvodnju namirnica, garderobe i sanitarnim čvorovima, javnom prevozu itd. I u zavisnosti od potreba i načina delovanja koriste se razna hemijska sredstva sa širokim spektrom delovanja na bakterije i viruse, ona koja imaju brzo početno delovanje, koja nisu otrovna za ljude i životinje, nemaju rezidue, bez mirisa i ukusa i nisu korozivna.

Odredjenu dezinfekciju naravno I sami mozete sprovoditi,,medjutim kako bi se ona izvrsila pravilno,sigurno I na teze dostupnim mestima,preporucuje se angazovanje strucnjaka,stoga vam nas tim stoji na raspolaganju.