krpelji

Sve što treba da znate o krpeljima

Koliko puta ste svojoj deci rekli da ne ulaze u duboku travu, jer tamo možda ima krplja? I to je sasvim tačno, zbog toga što se oni nastanjuju baš na tim mestima, i jednako su opasni kako za čoveka, tako i za životinje.

Mogu da izazovu brojne zdravstvene komplikacije, i vrlo je teško izvaditi krpelja iz tela. Ne preporučuje se da ovo radite sami, već da se obratite lekaru. Krpelji obično biraju mekana mesta na telu gde će vas ujesti, i oni to rade veoma sutpilno. Naime, kada vas ujedaju, oni iz svoje rilice ispuštaju anestetik, tako da nećete osetiti nikakvu bol, baš ništa neprijatno. Ali, nakon toga, na mestu gde vas je ujeo krpelj, javlja se crvenilo, sa jednom crnom tačkom u sredini.

Krpelji spadaju u ektoparazite, što znači da im treba telo domaćina, gde će se nastaniti i uzeti ono što im treba da prežive, a to je krv. Kada pogledate krpelja, veoma će vas podsetiti na malog pauka. Oni su vrlo strpljivi, i često se kriju na vrhovima stabljika trave, gde jednostavno očekuju da prođe čovek, pas ili mačka, i da se zakače za njega.

Oni imaju prednje noge u obliku kuke, to je poseban mehanizam krpelja, koji im omogućava da se lako nakače. Tako se uhvate za dlaku ili garderobu, pa dalje traže deo kože koji je izložen i gde mogu da uzmu krv.

U stanju su da osete prisustvo živog bića koga mogu da iskoriste kao svoj plen, a takođe sposobni su da percepiraju svetlost, vibracije i mirise.

Ono što je zaštrašujuće jeste da krpelji mogu da uvećaju svoje telo toliko da ih ne biste prepoznali, dok uzimaju krv. Krpelj je tada dosta veći u odnosu na trenutak pre nego što je počeo da se hrani. Zbog toga je veoma poželjno da svog psa pregledate svaki put kada se vratite iz šetnje.

Takođe, ako je vaše dete bilo u travi, ispod nekog drveta i slično, bilo gde u prirodi, trebalo bi detaljno gledati svaki deo tela.

Krpelji se napune krvlju, a onda se sami otpuste sa tela domaćina, na kome mogu da budu nedeljama, ako nisu otkriveni.

Ženke krpelja polažu svoja jaja u travi, i iz tih jaja se razvijaju larve. Mali krpelji svoje prve žrtve nalaze u malim poljskim životinjama, glodarima, kao što su miševi i pacovi.

Kada dođe zima, oni ovo godišnje doba provode u hibernaciji, mada nije retkost ni da čujete od vlasnika psa da je u decembru njegov ljubimac bio ujeden od strane krpelja. Najveća aktivnost im je početkom proleća, kada krenu prvi lepi i topli dani.

Krpelji prenose gram negativne bakterije, i može da se izazove lajmska bolest i borelioza. Ono što je bitno da znate, jeste da lajmska bolest nije opasna ako je otkrivena pravovremeno, ali ukoliko to nije slučaj, tada može da utiče na srce, periferni nervni sistem i da stvori artritis, jer deluje negativno na zglobove.

Zbog svega navedenog, čuvajte se krpelja, i to tako što ćete detaljno pregledati svoje telo nakon svakog boravka u prirodi.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *