Dezinfekcija firme od Covid 19

Dezinfekcija korone novi soj

Svi znamo da se prvi slučaj ili nulti slučaj korona virusa, ili Covida 19, pojavio 2019. godine u kineskom gradu Vuhanu, i to na pijaci na kojoj se prodaju egzotične životinje koje se kasnije koriste kao obrok. Priča je da se virus nalazio u slepom mišu koga je neko kupio a zatim pojeo. Uglavnom, od grada Vuhana, korona osvaja čitav svet, krajem 2019. godine, i početkom 2020. čineći da planeta Zemlja za trenutak apsolutno stane.

Naš nulti pacijent je bio u Subotici, i to 6. marta 2020. godine, muškarac koji se zarazio. Nakon toga kreće borba sa nečim za šta se nije znalo tačno šta je, sve dok stvari nisu donekle stavljene pod kontrolu tako što su proizvedene prve vakcine za preveniranje pojave bolesti i stvaranje imuniteta.

Ovo je virus koji ima jednu posebnu sposobnost, a to je da mutira, tako da se do sada, a u ovom trenutku kada pišemo je avgust 2022. godine, pojavilo dosta sojeva, od kojih se svaki ponaša na neki drugačiji način.

Ako pogledamo malo unazad, videćemo da su prvi pacijenti, koji su bili zaraženi još 2020, pa i 2021. godine, imali dosta teže simptome, u vidu visoke temperature, koja je bila obavezni pratilac bolesti, preko kašlja, kratkog i plitkog daha, pa sve do pogoršanja i to znatnog u nekom trenutku bolesti… Ljudi su se osećali malaksalo, slabo, imali su bolove u mišićima i zglobovima, tako da je sve ovo bilo kao grip, samo teži oblik te bolesti.

Sojevi su, međutim, mutirali, tako da danas imamo omikron i to je soj korone koji izaziva lakše simptome, koji su isti zapravo kao i kod ostalih sojeva, ali blaži. I korona traje kraće, u prvim slučajevima i godinama, morao se sprovoditi karantin i do dve nedelje, a oporavak od kovida je isto trajao dugo, dok je sad slučaj da se za sedam dana već možete da krećete među ljudima, od pojave prvih simptoma bolesti.

Ono što je redovna procedura, to je da se ne javljate kod svog lekara opšte prakse, već u kovid ambulantu, gde se radi antigenski brzi test, pa ako lekar i nakon toga sumnja da imate koronu, a test je negativan, tada se radi PCR test. Ukoliko je antigenski test pozitivan, nema sumnje, imate infekciju kovid i virus je detektovan.

Dobro je da nakon korone, dezinfikujete površine sa kojima je oboleli bio u kontaktu, pa i dok traje sama bolest. Dakle, važno je da koristite sredstva koja imaju minimum 70% alkohola, i za podove asepsol, tako da uništite virus da ne bi prešao na ukućane koji nemaju imunitet.

Imunitet se stvara prirodnim putem, tako što ste preležali koronu, ili ste dobili vakcinu, u zavisnosti od broja preporučenih doza. U svakom slučaju, kada neko od ukućana ima koronu, treba preduzeti sve mere dezinfekcije i zaštite, kako bi se zaštitili ukućani koji spadaju u rizične kategorije, a to su hronični bolesnici, trudnice, starije osobe. Naše ekipe vrše dezinfeakciju prostora, tako da je potrebno samo da nas pozovete. Ovo se odnosi i na preduzeća i firme.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *