Kako se rešiti smrdibuba

Kako se rešiti smrdibuba?

Kako se rešiti smrdibuba?

Svi mi volimo bubamare, ali smrdibube baš i ne. Razlog je što su veoma dosadne, a posebno to što ispuštaju veoma neprijatan miris kada se osete ugroženim ili kada ih ubijemo… – upravo zbog toga i nose svoje specifično ime smrdibube (Pentatoma rufipes).

Izgled smrdibube je takođe interesantan jer podseća na viteški štit, i njihova širina i debljina su gotovo iste. Pojavljuju se u više boja, a najćešće su par nijansi zelene do tamno braon. Kada odrasla jedinka poraste, onda je duga od 12 do 17 mm, i sve imaju krilia, pa slobodno lete po prostoru.

Kakav problem izazivaju smrdibube?

Smrdibube izazivaju niz problema. Pre svega, kada uveče upalite svetlo, one će ući u vaš prostor, a onda će početi da ispuštaju neke njihove karakteristične zvuke i da lete oko vaših glava, fokusirajući se na izvor svetlosti. To obično bude luster, ali i televizor i sve drugo što im se učini adekvatnim.

Naravno, sve će ovo početi da vas nervira, i želećete da ih se rešite, ali imamo jedan dobar savet za vas: nemojte ih ubijati, jer ćete time načiniti daleko veću štetu nego korist. Naime, kada se ubije, smrdibuba ispušta užasan smrad, tako da ništa neće više pomoći, čak ni sapun, a neki ljudi kažu da su otporne i na domestos i fairy… Zvuči prosto neverovatno, ali je tako, i zbog toga je i ovde najbolja varijanta da se organizuje dezinsekcija i da se rešite dosadnih smrdibuba.

Pre svega, smrdibube prave velike štete poljoprivredi. One vole da probiju opnu koju ima voće i povrće i onda se hrane sokovima. Dolaze kao najezda, tako da ćete odjednom biti zatečeni velikim problemom. Pojavljuju se na sunčanim stranama kuća, i cilj im je da nađu neku pukotinu u zidu, jer u njoj planiraju da provedu zimu.

Međutim, radoznale su i u pukotinama će im biti dosadno, tako da će rado da uđu u vaš životni ili radni prostor, da vam prave društvo, koje vi svakako ne želite. Svuda mogu da uđu u velikom broju, a cilj im je da prežive i ne biraju način.

Smrad je odbrambeni mehanizam smrdibuba, i one poseduju žlezde na stomaku iz kojih ispuštaju taj neprijatan miris onda kada se osete ugroženim. Ljude miris asocira na smeće ili ustajali luk, i on može da opstane jako dugo, tako da je preporuka da ne dolazite uopšte u kontakt sa smrdibubama.

Smrdibube neće ujesti ljude, ali stvaraju veliki osećaj neprijatnosti kada se nalaze u istom prostoru sa vama. One se hrane, kao što smo naveli, biljkama, pa čak i insektima.

Dezinsekcija je metoda pri kojoj se uništavaju insekti, i koriste se sredstva koja su potpuno neškodljiva za ljude i kućne ljubimce. Nema neprijatnih mirisa, tako da posle tretiranja određene prostorije, nećete morati da je napuštate, već ćete nastaviti da normalno funkcionišete.

Smrdibube imaju svoje periode najezde, ali vi svakako želite da zaštitite svoje biljke od njih, jer one sa prvim toplim danima izlaze iz svojih skrovišta i napadaju prvu biljku na koju naiđu. Sigurno ne želite da vam ove bube unište posede, i zbog toga je mera dezinsekcije jedno od rešenja problema. Mere dezinsekcije bi trebalo periodično ponavljati, upravo zbog toga što često dolazi do novih najezda ovih  neželjenih insekata.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *